‘Makke schapen zijn het’

november 10th, 2011 door Imre

Zo kopte Dagblad de Pers gisteren als reactie op het stemgedrag van kamerleden.
Hieruit bleek dat kamerleden zelden tegen de partijkoers stemmen. Zo is het de laatste 10 jaar slechts 13 keer voorgekomen dat kamerleden afwijkend stemden bij wetsvoorstellen, let wel: de afgelopen 10 jaar waren er 2.300 wetten in stemming gebracht. Kamerleden stemmen dus slechts bij een half procent van alle wetsvoorstellen anders dan hun fractie.

Ook bij moties is dit niet anders. De afgelopen 10 jaar waren er 64 afwijkende stemmen tegenover 12.000 moties. Alweer stemt slechts een half procent afwijkend dan hun de partijkoers.

Helemaal zonder risico is afwijkend stemmen niet. Zo meldt de Pers …

Ook al breng je de meerderheid niet in gevaar, afwijken van de partijlijn is not done. Doe je dat wel, dan word je doorgaans gestraft en bijvoorbeeld zo laag op de kieslijst gezet dat je niet meer terugkeert.
PvdA’er Paul Kalma is zo’n voorbeeld. Die vond anders dan zijn collega’s dat Nederland Hirsi Ali’s beveiliging moest blijven betalen, dat er een referendum over het Verdrag van Lissabon moest komen en dat de AOW-leeftijd op 65 jaar moest blijven staan. Dus duikelde hij bij de volgende verkiezingen van plaats 25 naar 41 – buiten de boot.

Maar ook CDA’er Rendert Algra, die vorige week een déjà vu moet hebben ervaren. Als Kamerlid steunde hij in 2003 een motie van de oppositie om een groep uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland te laten blijven. De motie haalde net geen meerderheid. Voor de stemming was de druk vanuit de fractie immens, fractievoorzitter Verhagen was nogal ‘dwingend’.
Algra: ‘Ze hebben gesmeekt, ze hebben gedreigd, ze hebben lokale CDA’ers ingezet om me op te bellen… Alle middelen zijn ingezet, geoorloofd en ongeoorloofd.’
Hij kreeg te horen dat hij zijn woordvoerderschappen en toekomstige positie op het spel zette. Aldus geschiedde: bij de volgende verkiezingen zou hij op plaats 54 belanden. ‘Het heeft me mijn Haagse carrière gekost’, vertelt de Fries, die nu voorzitter is van vakbond De Unie.

(…)

Natuurlijk stemmen veel mensen op een partij, en niet per se op een persoon. Maar voorkeurstemmen zijn er toch niet voor niets, en je mag ervan uitgaan dat parlementariërs elkaar overtuigen met argumenten, in plaats van met strakke akkoorden. Het doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van het debat als er zo weinig zwarte schapen zijn. (…) het is zo ongeveer als bij de maffia: wie een keertje niet loyaal is, kan het voorgoed vergeten.

Bron: DePers

Zie ook op Joop.nl reacties van kamerleden.

Tags: ,

One Response to “‘Makke schapen zijn het’”

  1. Imre says:

    Vooral de laatste alinea is belangrijk. Waarom zou je in godsnaam brieven sturen naar individuele kamerleden als ze slechts poppetjes zijn die aangestuurd worden door het partijbestuur?

    Misschien dat het opsturen van de kleinste politieke quiz wel werkt:
    http://www.youtube.com/user/ReasonTV#p/c/1665C8F1880E1A25/4/7IOPnvdMRI8
    (Een ex-republikein die zijn partij dumpte nadat hij ontdekte dat hij libertariër is)

Reageren

Je moet inloggen om te reageren.