Video bewijst dat Turkije jihadistische rebellen bewapent

mei 30th, 2015 door

Al ruim drie jaar schrijf ik over het Syrisch conflict en de rol van statelijke actoren. Vooral de rol van Turkije is bedenkelijk. Enerzijds is het een gerepecteerd NAVO-lid waar Nederland een patriot-missie naar toe zond, anderzijds steunt het de jihadistische rebellen op de achtergrond. Inmiddels is er een video’s boven water gekomen die dit ook bewijzen.

Overheid wil cash verbieden

mei 28th, 2015 door

Debatten zijn vaak eenrichtingsverkeer. Iedereen herhaalt zo vaak mogelijk de issues die zij zelf erg belangrijk vinden. Om te overtuigen is het echter noodzakelijk om te kijken naar de zaken die belangrijk zijn voor de ander.

contant geld

Er zijn weinig debatten waarbij iedereen zich beroept op dezelfde issues. Het debat over de afschaffing van contant geld is een zeldzaam voorbeeld. Afschaffing zou grote voordelen hebben. Iedere transactie is zichtbaar voor de overheid, waardoor zwart werken nagenoeg onmogelijk wordt en de overheid meer geld kan ophalen. Monetair beleid zou een stuk effectiever worden omdat mensen hun geld niet meer van de bank kunnen halen wanneer je moet betalen om te sparen. Mensen worden gedwongen om hun geld te laten rollen.

Tegenstanders halen dezelfde punten aan, maar dan bezien vanuit een gezonde scepsis jegens de overheid. De overheid krijgt meer macht over onze levens aangezien ze iedere transactie in de gaten kunnen houden. Niet alleen haalt de overheid meer geld op, ze krijgt ook de mogelijkheid om mensen uit te sluiten van het betalingsverkeer. Al die economische stimulans moeten we ook niet willen; dat veroorzaakt uiteindelijk alleen maar recessies.

Initiatieven om contant geld uit de circulatie te drukken zijn er inmiddels al. In Griekenland is men een heffing aan het overwegen op het opnemen van contant geld. Het Deense parlement stelde onlangs een wet voor die winkeliers de mogelijkheid geeft om contant geld te weigeren. Ook de Nederlandse overheid steunt actief initiatieven dat pinnen promoot.

Gelukkig is er weinig reden om doemscenario’s te vrezen. Als de overheid iets verbiedt of afschaft verdwijnt het nog niet. Een verbod op cash zou juist een opleving zijn voor concurrerende vormen van geld, zoals Bitcoin.

Zie ook: Een centraal geplande crisis

Derde Mises Zomercursus: 28 – 29 augustus 2015

mei 28th, 2015 door

mises-zomercursus

Meer info: http://mises.nl/derde-mises-zomercursus-28-29-augustus-2015/

Is technologie een bevrijdend fenomeen?

mei 28th, 2015 door

technology-as-a-liberating-force

Zondag 31 mei zal Frank Karsten hierover een voordracht geven op de Bitcoinference 2015 in Amsterdam in de beurs van Berlage.

http://bitcoinference.com/

De VS met ISIS en al Qaeda

mei 27th, 2015 door

Veel vragen blijven er op dit ogenblik over de rol van de VS in de oorlog tegen Syrië en Irak. Dat de VS echter Jabhat al Nusra en ook ISIS in het verleden steunden staat vast. Ook Joshua Landis, directeur van de Studiedienst voor het Midden-Oosten van de Universiteit van Oklahoma en een van de betere Amerikaanse kenners van het dossier Syrië, plaatste al een YouTube filmpje op zijn Twitter account die dit perfect aantonen.

Lees verder : De VS met ISIS en al Qaeda | Willy Van Damme’s Weblog

Radar Special: Wat is de prijs die wij betalen voor het opgeven van onze eigen munt?

mei 26th, 2015 door

Cracked-Euro-cr590Twee jaar geleden gooide Radar hoge ogen met het tweeluik De Schuldvraag. Voor het eerst werd Prime Time op de Publieke Televisie aan de kijker verteld hoe ons economisch systeem in elkaar zit. Wel had de de docu een greenback benadering door te stellen dat overheden de taak van centrale bankiers moeten overnemen in plaats van die taak aan de mens zelf over te laten.

Nu komt Radar Extra met een docu over de Euro. Als wij het hebben over de economische crisis gaat de aandacht vooral uit naar de bancaire crisis, terwijl wij toch degelijk ook een andere crisis hebben, die je op het conto van de Europese monetaire unie kunt schrijven.

In libertarische kringen zijn er overigens afwijkende visies op de Euro. Oosterijkse Economen als Jesus Huerto De Soto zien de Euro als een soort goudstandaard, die overheden dwingt om hun monetair beleid op orde te hebben waar ze voorheen hun munt konden devalueren. Anderen zoals  de Duits-Australische econoom Oliver Marc Hartwich vinden de Euro een tragisch voorbeeld van (falende) economische planning waar Friedrich von Hayek al voor waarschuwde. Het idee dat je zoveel landen in een zelfde munt kunt proppen, gaat voorbij aan de complexiteit van hun afwijkende economieën waardoor de verschillen tussen hen alleen maar wordt vergroot (divergentie). Pijnlijk omdat de invoering van de Euro juist het tegendeel beoogde (convergentie). Tenslotte heb je nog lieden als Jim Rickards en Willem Middelkoop die de perikelen rond de Euro een afleidingsmanoeuvre vinden om de (ergere) problemen in de VS te maskeren.

Radar Extra onderzoekt hoe het Nederland is vergaan sinds de invoering van de euro. Waarom moest de euro er eigenlijk komen? En kunnen zoveel verschillende landen met zoveel verschillende economieën eigenlijk wel functioneren met een munt? Antoinette Hertsenberg gaat op onderzoek uit en praat met ‘s lands beste economen en andere deskundigen om antwoorden te krijgen op prangende vragen.Minder

Bekijk de uitzending van Radar Special op npo.nl

“TTIP is een absolute ramp wat wij moeten zien te voorkomen”

mei 25th, 2015 door

Een registratie van de demonstratie tegen TTIP, die deze zaterdag in onze hoofdstad werd gehouden gemaakt door WearechangeRotterdam. Laat u zich niet misleiden door de Orwelliaanse benaming “vrijhandelsakkoord” die aan dit achthonderd bladzijden tellend document gegeven wordt. Om Ron Paul te citeren die zich eerder tegen CAFTA keerde: Vrijhandel geschiedt in de afwezigheid van overheidsbemoeienis, terwijl dit akkoord resulteert in meer overheid in de vorm van een internationaal orgaan.

Peter Thiel: Monopolies zijn unieke probleemoplossers

mei 23rd, 2015 door

Monopolies zijn eng, zo leren wij dat op school bij het vak economie. Een monopolist kan eenzijdig de prijzen opleggen, waar je als consument geen alternatief hebt. Van marktwerking is dus geen sprake. Deze visie wordt bestreden door investeerder Peter Thiel, die juist pleit voor monopolies zolang ze in een dynamische markt opereren.

Een monopolist kan alleen overleven door de enige te zijn die een product aanbiedt, en daar komt de crux. Om deze felbegeerde status te verwerven, moet een ondernemer een uniek probleem oplossen op een manier waar tot dusverre niemand aan heeft gedacht. Denk bijvoorbeeld aan de wijze waarop Apple de smartphone introduceerde of Google het zoeken naar relevante informatie op een laagdrempelige manier mogelijk maakte.

Zeer boeiende presentatie!

Gelijkheid

mei 21st, 2015 door

Wanneer mensen gelijkheid belangrijker vinden dan vrijheid dan haal ik graag het fictieve personage Harrison Bergeron aan. Bergeron leeft in een wereld waarin mooie mensen maskers moeten dragen om hun schoonheid te verbergen, krachtpatsers gewichten krijgen om hun kracht te verzwakken en intellectuelen een koptelefoon krijgen, die om de minuut een scherpe toon produceert om hun denkvermogen naar het gemiddelde te halen. Iedereen is in deze wereld volkomen gelijk maar niemand is echt gelukkig.

Een moderne versie van het verhaal van Harrison Bergeron speelt zich af in de onderstaande video. Te zien is hoe een tijdreiziger uit het heden reist naar een extreem politiek correcte toekomst. Helemaal fictief is het onderstaande dialoog niet. Zo zijn er Amerikaanse universiteiten met ‘veilige’ plekken waar studenten kunnen schuilen voor debatten die zij als ‘kwetsend’ ervaren. Een kritische opiniemaker schreef dat het zo’n ‘veilige’ plek impliceert dat sommige ideeën ‘gevaarlijk’ zijn. Het logische gevolg is om alle ‘gevaarlijke’ (lees: kwetsende) ideeën te verbieden.

Zie ook: De wereld van Bergeron

“ECB schroeft stimuleringen verder op”

mei 20th, 2015 door

ecb-headquarters-940x636

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat in de komende maanden sneller staatsobligaties opkopen. DE ECB doet dit naar eigen zeggen om een illiquide markt te voorkomen. In de zomermaanden neemt de liquiditeit in de markt normaliter af (minder handel) en dit kan voor volatiliteit zorgen op de obligatiemarkt. De Fransman Benoit Cœuré liet dit dinsdag 19 mei weten. De bubbel is blijkbaar nog niet groot genoeg en er zal dus nog meer geld in de financiële markten worden gepompt.

Lees hele artikel : ECB schroeft stimuleringen verder op | Biflatie.nl

Marionetten van de EU

mei 17th, 2015 door

Er zijn talloze maatschappelijk betrokken belangengroepen actief in Brussel. Door te lobbyen hopen ze hun visie om te zetten in beleid.

Journalist Christopher Snowdon heeft een kritische blik geworpen op deze belangengroepen. Hij ontdekte dat vrijwel iedere belangengroep voor meer dan de helft van hun budget afhankelijk is voor steun vanuit de EU. Door deze afhankelijk van Europees geld worden deze organisaties vurige pleitbezorgers van een grotere EU. Hoe groter de EU, hoe meer Europees geld hun kant opkomt.

De financiering van belangengroepen heeft ook tot gevolg dat het publieke debat een vertekend beeld geeft. Onpopulaire issues zoals vrouwenparticipatie, ontwikkelingshulp, alcoholgebruik, klimaatverandering en de EU krijgen buitenproportioneel veel geld. Bovendien is het de vraag hoe moreel het is dat belastingbetalers gedwongen worden om belangen te financieren waar zij niet achterstaan.

Het onderzoek van Snowdon is hier te vinden. Zie hier een voorbeeld van een belangengroep die meer dan de helft van haar budget ontvangt van de EU. In het Europese transparantieregister kun je de geldstromen van vrijwel iedere Europese belangenorganisaties vinden.

Telegraaf geeft eindelijk toe: ISIS wordt gesteund door onze bondgenoten

mei 15th, 2015 door

logo-merk-de_telegraaf_0Tig blogs heb ik er aan besteed; de rol van statelijke actoren achter terreurgroepen. Wie zoiets suggereerde werd lange tijd voor complotdenker, gekkie of aluhudje uitgemaakt door de zelfverklaarde hoeders van de democratie. Maar kijk eens wat wij nu meemaken. Zo waar een kentering. Was daar eerst voormalig opperbevelhebber van de NAVO Wesley Clark, nu is het de krant van wakker Nederland die de olifant in de kamer ziet. Om Max Keiser te citeren: Tinfold is the new black.

Islamistische rebellen – gesteund door Saoedi-Arabië, Turkije en Qatar – winnen aan terrein en populariteit in Syrië, terwijl het rommelt binnen het leiderschap van het terreurleger, dat hard nieuwe strijders nodig heeft. Met name potentiële zelfmoordterroristen.

Bron: Kalifaat in de problemen|Buitenland| Telegraaf.nl

Overigens noemt de Telegraaf niet Israel en de VS in het verhaal. Die allebei een zeer kwalijke rol in het conflict spelen. Zo levert de VS wapens aan Saudi Arabie die weer door worden gesluisd naar de ISIS strijders. Ook Israel faciliteert de kanibale koppensnellers onder meer door strijders medische bijstand te verlenen en posities van het Syrisch regeringsleger te bombarderen.

Russell Brand ‘steelt’ Ron Paul logo

mei 15th, 2015 door

Wil je het woord ‘revolution’ op een originele manier spellen? Let dan op dat hier tegenwoordig restricties op zitten. Zelfverklaard revolutionair Russell Brand heeft ‘zijn’ spelling van het woord ‘revolution’ nu gepatenteerd, waardoor het niet meer mogelijk is om de onderstaande spelling te gebruiken zonder een rechtszaak aan je broek te krijgen.

MarxistBrand

Lezers van dit blog zullen herkennen dat het bovenstaande ontwerp verdacht veel lijkt op het logo dat werd gebruikt tijdens de verkiezingscampagnes van Ron Paul. Brand, die stelt dat hij tegen het corporatisme is, lijkt nu zelf corporatistische paden te bewandelen. Brand wil zijn nieuwe patent gebruiken om merchandise te verkopen.

ron paul

Bron: DailyMail
Zie ook: Star Wars en intellectueel eigendom

Half jaar wachten op een tosti?

mei 14th, 2015 door

Een café of broodjeszaak beginnen? Over het algemeen geen probleem, maar je moet wel beschikken over een lange adem. Om de benodigde vergunningen te krijgen moet worden voldaan aan 40 verplichtingen bij 18 overheden. Dit duurt minimaal 8 weken, met uitschieters naar 32 weken. Het kan sneller, efficiënter én goedkoper.

Source: Horecavergunning – Binnenlands Bestuur

Marxisme in een automaat

mei 13th, 2015 door

Liberalen stellen doorgaans dat handel win-win situaties creëert. Wanneer ik een shirt koop in een winkel dan hecht ik meer waarde aan het shirt dan het betaalde bedrag. Andersom gaat dit ook op. De winkelier hecht meer waarde aan mijn geld dan aan het shirt. We worden er allebei beter van.

Marxisten denken daar anders over. Winst gaat ten koste van de ander, als iemand rijk is dan moet een ander arm zijn en handel creëert winnaars en verliezers. De onderstaande video illustreert mooi hoe sterk dit marxistische gedachtegoed in de maatschappij is doorgedrongen. Te zien is hoe mensen 2 euro in een automaat werpen om een shirt te kopen. Vervolgens krijgen ze een video te zien over een zekere Manisha die shirts maakt voor 13 cent per uur. Mensen krijgen na de video de optie om geld te doneren of het shirt te kopen. Iedereen kiest ervoor om geld te doneren.

Waarom kiezen mensen zoals Manisha om te werken voor 13 cent per uur? Omdat al haar andere opties slechter zijn. Natuurlijk is het beter als Manisha nog meer kan verdienen maar als we dit door middel van wetten regelen dan kan dit onvoorziene gevolgen hebben. Werk kan geautomatiseerd worden waardoor iedereen slechter af is. Consumenten betalen meer voor hun shirts omdat automatisering dankzij wetgeving kunstmatig rendabel wordt gemaakt en Manisha verliest haar baan.

Vrijhandel is dan ook goed voor mensen in arme landen omdat handel win-win situaties creëert. Niet toevallig zijn de landen met de minst protectionistische maatregelingen ook de meest welvarende landen.

Zie ook: “HEMA-arbeiders worden onderbetaald.”