Profiteer van de korting op de Mises Zomercursus 2014

juli 22nd, 2014 door

mises-zomercursus400Dankzij donaties aan het Mises Instituut kan de Mises Zomercursus nu met korting worden aangeboden.

Studenten: geen 110 maar 75 euro
Toehoorders: geen 180 maar 150 euro

We zijn heel blij dat de Zomercursus daarmee extra toegankelijk is geworden en dat de inzichten van de Oostenrijkse School nog breder kunnen worden verspreid.

Let wel, dit bedrag is inclusief één overnachting en alle maaltijden!

N.B. Deelnemers die reeds betaald hebben krijgen het verschil terugbetaald.

Lees hier meer
Of meld je aan via dit formulier.

Er is beperkt plek dus wees er snel bij.

Hoe gevaarlijk is de Amerikaanse politie?

juli 22nd, 2014 door

Per jaar doodt de Amerikaanse politie 500 mensen, vaak bij huisovervallen door zogenaamde SWAT teams die zich steeds vaker bedienen van militaire middelen.

In de afgelopen 10 jaar waren dat dus 5000 mensen, meer dan de 4489 Amerikaanse soldaten dat sneuvelde in de Irak oorlog.

Meer info hier op Americans Killed by Cops Now Outnumber Americans Killed in Iraq War

Open grenzen als antwoord op Russische agressie

juli 21st, 2014 door

Na het tragische ongeluk met vlucht MH17 boven Oekraïne draait de oorlogspropaganda op volle toeren. De Russische media tracht met alle macht hun rol in het conflict weg te poetsen. Het Maleisische toestel is niet neergestort in het gebied dat bezet wordt door pro-Russische separatisten – nee, het is neergestort in het “oosten van Oekraïne”. Andere Russische media maken het bonter door te stellen dat de Oekraïners het toestel hebben neergehaald omdat ze het aanzagen voor het presidentiële vliegtuig van Poetin.

MH17

Ook de Nederlandse media weet al wie er verantwoordelijk is voor de vliegramp. Zo kopte de Telegraaf de dag na het ongeluk op de voorpagina met “MOORDENAARS”, bij een foto van enkele kopstukken van de pro-Russische separatisten. Vandaag werd er zelfs openlijk gespeculeerd over de mogelijkheid om Nederlandse troepen te sturen naar het rampgebied.

Wat in ieder geval vaststaat is dat men in de media een sterk optreden wil richting Rusland. De Volkskrant stelde dat “het de hoogste tijd is dat de Europeanen Poetin duidelijk maken dat zijn cynische calculaties niet langer opgaan”. In de Trouw werd een oproep gedaan om Rusland te boycotten. Een columnist van de NRC stelde op Politico dat “Nederland een klein land is, maar we hebben machtige vrienden, en we maken deel uit van het meest krachtige bondgenootschap in de geschiedenis”.

Desondanks zijn er weinig concrete voorstellen gedaan over wat er moet gebeuren. Het lijkt erop dat sancties als een doel op zichzelf gezien worden. Een onverstandige reactie. Zo hebben decennialange sancties tegen landen zoals Iran, Cuba en Noord-Korea hebben geen enkele positieve verandering bewerkstelligd. Wat voor effect hopen mensen te bereiken door economische sancties uit te voeren op Rusland? En hoe rechtvaardig is het om gewone burgers te straffen voor de daden van hun regering?

Duizenden Russen gingen de straat op in maart om te protesteren tegen de bezetten van de Krim

In maart gingen duizenden Russen de straat op om te protesteren tegen de bezetting van de Krim

Ik denk dat het doel moet zijn om de kloof tussen oost en west te verkleinen, terwijl de kloof tussen de Russische regering en haar bevolking juist vergroot moet worden. Economische sancties hebben juist het tegenovergestelde effect, omdat zij de vrijwillige interactie tussen oost en west tegengaan.

Als we bruggen willen bouwen met de Russische bevolking dan zouden we restricties op het vrije verkeer van personen en goederen tegen moeten gaan. Schaf de visumplicht af en haal de importtarieven op Russische goederen naar beneden. De kloof tussen het “wij tegenover zij” is juist wat nationalistische politici zoals Poetin willen. Vrijheid kan daar een einde aan maken.

NRC columnist Bas Heijne stelt dat deze strategie alleen effect heeft in een land zoals Oostenrijk. “In Poetin’s Rusland is er geen dialoog, enkel propaganda”, aldus Heijne. Rusland is echter geen Noord-Korea, waar je constant een overheidsfunctionaris in je nek hebt hijgen. Zelfs als deze kritiek opgaat dan is dat nog geen reden om Russen de toegang tot Europa te ontzeggen.

Tot kort: laat meer Russische studenten studeren in Europa, maak het makkelijker om hierheen te reizen en creëer mogelijkheden voor Russische bedrijven om de Europese markt op te komen door handelsrestricties weg te halen. Op deze manier maximaliseer je het contact met de Russische bevolking waardoor zij meer leren van ons perspectief en onze waarden.

De geschiedenis van economische sancties is een lange geschiedenis van mislukking. Vrijheid is daarentegen de meest humane, vredige en (op de lange termijn) effectieve strategie om het “wij tegenover zij” denken de kop in te drukken. Laten we vrijheid een kans geven.

Bronnen: Telegraaf, Guardian & Politico.

Is de islam met vrijheid verenigbaar?

juli 17th, 2014 door

De Turkse journalist Mustafa Akyol stelt van wel. Volgens hem zijn veel van de nare eigenschappen die aan de islam toegedicht worden te danken aan culturele omstandigheden. Praktijken zoals ongelijkheid van vrouwen, eerwraak of het bestaan van besnijdenis bestonden al voordat de islam werd bedacht. Eerwraak komt bijvoorbeeld ook voor in bepaalde Armeense kringen, waar men doorgaans christelijk is.

Ieder geloof kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Weinig christenen denken tegenwoordig dat overspelige mensen gestenigd moeten worden. Het letterlijk opvolgen van ieder regeltje kan zelfs hilarische resultaten opleveren. Zo wilde filosoof A.J. Jacobs een jaar lang ieder regeltje uit de bijbel letterlijk opvolgen. Gelukkig specificeert de bijbel niet hoe groot de stenen bij een steniging moeten zijn. Zo kon Jacobs overspelige mensen bekogelen met kiezelsteentjes.

De islam is zelf ook op meerdere manieren te interpreteren, wat vooral zichtbaar is in de tegenstelling tussen soennieten en sjiieten. Akyol kijkt zelf naar de islam vanuit het klassiek-liberale perspectief. Helemaal alleen staat hij niet in zijn denkbeelden. Al in de negentiende eeuw kwamen invloeden van het klassiek-liberalisme de islamitische wereld binnen. Europa werd destijds gezien als een lichtend voorbeeld. Dit veranderde toen westerse landen het Midden-Oosten begonnen te koloniseren. Als reactie hierop wonnen radicaal-islamistische ideeën aan invloed.

Libertariërs zijn ook actief in het Midden-Oost. Deze organisatie maakt o.a. vertalingen van Milton Friedman filmpjes in het Arabisch.

Brandpunt – De weeshuis-industrie

juli 17th, 2014 door

Een detail uit de (aanvankelijke) vermissing van Kris en Lissane is dat ze naar Panama gingen om daar vrijwilligerswerk te doen in een kinderdagverblijf om daarbij de taal te leren. In een later memorium/reconstructie door de Volkskrant die over het tweetal geschreven werd, stond vermeld dat ze erg begaan waren met het lot van de medemens in de (derde) wereld.

Zij zijn niet de enige die iets willen doen; onlangs had Brandpunt een reportage over hoe misbruik wordt gemaakt van goedgelovige vakantiegangers en vrijwilligers. In wezen zien wij hier op microschaal wat Dambisa Moyo betoogt.

Ze doen het met de beste bedoelingen: Nederlandse vrijwilligers en toeristen die naar Cambodja gaan om weeskinderen te helpen. Maar in de praktijk pakt dat helaas heel anders uit. De weeskinderen zijn meestal geen wees en het betaalde geld komt niet bij hen terecht maar in de zakken van Cambodjaanse tussenpersonen. Een reportage van Aart Zeeman over de weeshuis-industrie. Hoe Nederlandse vrijwilligers geld uit de zak wordt geklopt en hoe Cambodjaanse kinderen daar alleen maar slechter van worden.

Bekijk de repo op deze link Brandpunt – De weeshuis-industrie.

Gratis bezorging is verboden

juli 14th, 2014 door

Het Franse parlement heeft onlangs een wet aangenomen dat het gratis bezorgen van boeken tegen moet gaan. De minister van Cultuur Aurelie Filippetti is zelf een groot voorstander van deze maatregel omdat het de “dump strategie” van de online boekenhandel Amazon tegen moet gaan.

"Iedereen die meer dan 5% korting geeft op een boek is een crimineel", aldus de Franse minister van cultuur.

“Iedereen die meer dan 5% korting geeft op een boek is een crimineel”, aldus de Franse minister van cultuur.

“Zodra Amazon een dominante positie krijgt en alle boekenhandels weggeconcurreerd heeft, dan zullen ze de prijzen omhoog gooien”, aldus Filipetti. Amazon reageerde op deze wet door 1 eurocent aan leveringskosten in rekening te brengen. Filipetti hoopt dat consumenten deze leveringskosten zullen vermijden door een paar euro meer te betalen bij een lokale boekenzaak.

Overigens is er ook een wet die bepaalt hoeveel korting er gegeven mag worden op een boek. In Frankrijk is de maximale korting gezet op 5%. Ook in Nederland is er vergelijkbare wetgeving dat reguleert hoeveel de prijs van een boek mag fluctueren.

Waarom zulke wetgeving überhaupt bestaat? De gemiddelde consument is wellicht een paar euro meer kwijt aan boeken. Deze consumenten hebben weinig belang om veel energie en tijd te steken in de afschaffing van deze wetgeving. De winst voor bepaalde boekenzaken kan daarentegen substantieel zijn, zij hebben er alle belang bij om de politiek te beïnvloeden. De onderstaande video legt deze belangenstrijd uit aan de hand van landbouwsubsidies.

Bron: France24

Propaganda en de politiek van wraak

juli 14th, 2014 door

Wie een goed overzicht wil hebben van de recente gebeurtenissen die hebben geleid tot de huidige bombardementen op Gaza, moet naar onderstaande video kijken. Daarin stelt Max Blumenthal, Isreal-watcher en schrijver van Goliath, hoe de Isrealische regering de media dwong om niet te berichten over de dood van drie ontvoerde tieners. In plaats daarvan werd het volk weken in ongewisse gelaten over het lot van de tieners zodat de haat kon broeien en de weg vrij werd gemaakt voor een invasie.

Terug in de tijd: Rechter verbiedt lagere broodprijs

juli 12th, 2014 door

Wanneer je de kranten open slaat dan lijkt het alsof het steeds slechter gaat met de wereld. Ook op dit blog kun je wellicht de indruk krijgen dat vrijheid iedere dag een beetje meer afsterft.

Deze indruk willen we natuurlijk niet achterlaten. Er zijn namelijk ontzettend veel zaken die juist uitstekend gaan. Zo neemt de gemiddelde levensstandaard op aarde exponentieel toe. De lucht is schoner, de aarde groener, importtarieven worden steeds lager, oorlogen nemen af en minder mensen leven in honger. Optimist Julian Simon maakte een videoreeks waarin hij stelt dat alles steeds beter gaat.

Om deze positieve ontwikkelingen te benadrukken heb ik onderstaand een artikel uitgelicht waarin een rechter uitspraak deed over de minimumbroodprijs. Supermarktketen Edah verkocht haar brood namelijk onder de wettelijke minimumprijs.

Het levensmiddelenbedrijf Edah mag geen Vaderlands brood meer verkopen beneden de wettelijke minimumprijs van ƒ 1,86. Voor elk brood dat onder die prijs de deur uitgaat moet Edah 1000 gulden betalen. Dat heeft de president van de rechtbank in Almelo, mr. P. van den Biessen, vanmorgen bepaald in het kort geding van de Nederlandse Bakkerijstichting tegen Edah.

(…)

Een duizendtal bakkers demonstreerden gisteren tijdens en na het kort geding in Almelo. „Het publiek laat nu de eigen bakker in de steek. ” Edah z”n brood is de bakker zijn dood”, aldus raadsman R. A. A. Duk van de bakkers tijdens het geding.

De Nederlandse Bakkerijstichting heeft vanmorgen verheugd gereageerd op de beslissing van de Almelose rechtbankpresident. „Wij zijn enorm blij”, aldus adjunct-directeur Verbruggen van de Stichting. „Uit contacten met de levensmiddelenhandel kunnen we opmaken dat de andere supermarkten snel zullen volgen met het op peil brengen van de broodprijs. De narigheid voor de bakkers is gauw over.”

Daarentegen bestaat er nog wel wetgeving dat bepaalt hoeveel de huur, een loon of de prijs van een boek mag zijn. Er is dus nog werk aan de winkel.

Bron: Digibron
Zie ook: Pleidooi voor optimisme

Abby Martin over de Israelische oorlogsmisdaden

juli 12th, 2014 door

Abby Martin hekelt de media in haar berichtgeving rond de Israëlische bombardementen waarbij vooral burgerslachtoffers vallen. Dit terwijl de gevestigde media en de Amerikaanse regering de indruk wekt dat het een strijd is tussen Hamas en het Israëlisch leger (IDF). Volgens ancherwoman van Breaking the Set is dat een gotspe omdat Gaza wordt geregeerd door Hamas waardoor ieder overheidsgebouw, of het nu een school of ziekenhuis is, een potentieel doelwit is. Daar komt nog bij dat Gaza een van de dichtbevolkte gebieden ter wereld is, waar burgers als burgers als ratten in de val zitten. Lees ook Hoe leg je 88 doden tegen 0 uit als rechtvaardig? – Israëlisch-Palestijns conflict – VK.

Sderot cinema

juli 11th, 2014 door

Ik werd attent gemaakt op deze weerzinwekkende foto waarop te zien is hoe een groep Israelies zich op een berg verzameld in Sderot om te genieten van het militair spektakel alsof het een voetbalwedstrijd betreft. Bombardementen op een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld waar mensen afgesloten van de buitenwereld onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven en waar volgens de laatste berichten 21 kinderen bij omkwamen.  Wie zijn hier de terroristen?

 

 

CIA agent doet boekje open

juli 11th, 2014 door

Of je nu en in- uit logt met je OV-chipkaart, een vriend opbelt of een bericht liked op Facebook. Iedere keer dat je gebruikt maakt maakt van ICT-middelen laat je digitale sporen na, ook wel meta-data geheten. Aan de hand van die gegevens kun je in het vizier komen van inlichtingendiensten, zelfs als je niks onwettigs doet maar bijvoorbeeld je politieke sympathieën kenbaar maakt.

Koppel daarbij de vergaande bevoegdheden die de autoriteiten hebben gekregen om mensen zonder proces op te sluiten of te executeren en je begrijpt waarom sommigen zich zorgen maken. Video is erg geënt op Amerika, niettemin  de moeite waard.

Former CIA Agent Makes a Shocking Statement that Will ROCK the Whole World… – YouTube.

Mimi al Laham (SyrianGirl): De waarheid over ISIS

juli 10th, 2014 door

Niemand had er pak en beet anderhalf jaar geleden nog van gehoord, maar sinds ISIS vorige maand aan een offensief is begonnen en grote delen van Noord-Irak heeft veroverd en daarbij het Kalifaat heeft uitgeroepen, lijkt niemand meer om deze organisatie heen te kunnen. Mimi al Laham, beter bekend als SyrianGirl, bespreekt de stormachtige opkomst van ISIS en stelt dat deze terreurgroep een dekmantel is van statelijke actoren. Respectievelijk  Saudi-Arabie, Qatar, de VS en Israel met als voorname doel de macht van Iran af te breken.

Topless de straat op

juli 9th, 2014 door

In de Verenigde Staten is men al enkele jaren bezig om ontblote vrouwenborsten te legaliseren in het openbaar. Weinig vrouwen zitten daadwerkelijk te wachten om topless over straat te lopen. Desondanks gaat het hier om een principekwestie: als mannen zonder shirt over straat mogen lopen, dan mogen vrouwen het ook.

ad_138866332

Tegenwoordig kunnen ook vrouwen die hun bovenlijf niet willen ontbloten hun bovenlijf ontbloten, zonder daarbij hun bovenlijf te ontbloten. Met een huidkleurige bikini top, inclusief twee afbeeldingen van een tepel, kunnen vrouwen zich inzetten voor de normalisering van ontblote borsten.

Bron: Telegraph

Zwitserland en China gaan voor vrijhandel

juli 7th, 2014 door

Al eerder had IJsland een vrijhandelsakkoord ondertekend met China. Nu volgen de Zwitsers hen met een akkoord dat de invoerrechten van 99,7% van alle Zwitserse import en 84,2% van de export gaat afschaffen. Andere tarieven worden sterk gereduceerd.

Tijdens de voorgaande Europese verkiezingen hoorden we nog dat ‘we’ de Europese Unie nodig hadden om te kunnen concurreren tegen ‘machtsblokken’ zoals China, de VS en Japan. Nu weten het kleine IJsland en Zwitserland hun internationale concurrentiepositie sterk te verbeteren, zonder hulp van de EU.

Ondertussen betalen wij in Nederland nog steeds een importtarief van zo’n 40% over zonnepanelen uit China. Zie daarom de onderstaande video over hoe vrijhandel mensen rijker maakt.

Bron: International Business Times

De voordelen van Comparatieve Voordelen

juli 6th, 2014 door

Deze informatieve video legt uit dat wij rijker worden zelfs als anderen beter worden in wat ze doen.

Dus: Leve andermans succes! Weg met die afgunst!