Yeon Mi: Titanic veranderde mijn wereldbeeld

augustus 30th, 2014 door

In mijn vorige blog stelde ik dat de illegale markt in o.a. films de voedingsbodem creëert voor regimeverandering in Noord-Korea. In dit blog wil ik een voorbeeld geven hoe een ogenschijnlijk onschuldige film als Titanic het wereldbeeld van de Noord-Koreaanse Yeon Mi voorgoed veranderde.

Yeon zag hoe een verliefd stel de hoofdrol speelde in de film. Zo’n film is ondenkbaar in Noord-Korea aangezien er geen grotere liefde denkbaar is dan de liefde voor de Grote Leider. Wat ook opviel is dat de film Titanic een gebeurtenis verfilmd dat 100 jaar geleden afspeelde – dat terwijl men zelfs in die tijd al een technologische voorsprong had op Noord-Korea. Het was voor haar een bevestiging hoe achterhaald Noord-Korea is.

Haar familie vluchtte succesvol het land uit. Yeon woont en werkt inmiddels in Seoul, Zuid-Korea. Haar verhaal geeft aan hoe een bescheiden film een enorme impact kan hebben op iemands wereldbeeld.

Lees hier meer informatie over Noord-Korea.

Hoe Noord-Korea van onderop verandert

augustus 30th, 2014 door

Het doorsnee beeld dat wij van Noord-Korea hebben is dat daar een totalitair regime aan de macht is – een regime dat onaangetast is door de val van het communisme eind vorige eeuw.

Dit is echter een misvatting. Toen de muur in Oost-Europa werd neergehaald viel ook de steun vanuit de Sovjet-Unie aan het Noord-Koreaanse regime weg. Hierna volgde een extreme hongersnood waarbij vermoedelijk een kwart miljoen tot 3,5 miljoen mensen de dood vonden.

Door het wegvallen van het Oostblok werd het Koreaanse regime genoodzaakt om hervormingen door te voeren. Zo mochten Koreanen hun eigen voedsel verbouwen en werden zwarte markten gedoogd. Het gevolg was dat er sinds de jaren ’90 een generatie opgroeide die niet afhankelijk was van de overheid. Sterker nog; het is een generatie die het regime eerder als een obstakel ziet.

De smokkel van westerse films en de contacten met gevluchte familieleden, dankzij illegale mobieltjes, betwisten de informatiemonopolie die het Noord-Koreaanse regime zo lang heeft genoten. Markten en de vrije uitwisseling van ideeën creëren de voedingsbodem voor verandering op de lange termijn.

Zie ook: Absurde vrijheidsbeperking in Noord-Korea

‘Sancties tegen Rusland werken niet’

augustus 27th, 2014 door

Geen overheidsbeleid is de laatste tijd zo populair als sancties. Het wondermiddel dat vrijwel nooit vruchten heeft afgeworpen. Rens van Tilburg, columnist voor de Volkskrant, stelde vandaag nog: ‘Helaas heeft de EU met sancties te lang gewacht, niet in de laatste plaats vanwege de weerstand van de Nederlandse koopman. Al voor de inval van de Krim, maar zeker direct daarna, hadden sancties de Russen tot matiging kunnen aanzetten’.

Het doel van economische sancties is om de Russische levensstandaard te verminderen zodat er meer ontevredenheid is over Poetin’s buitenlandbeleid. Deze strategie heeft echter vrijwel nooit effect gehad in het verleden. Geheel zonder risico zijn sancties niet. Het kan de oorlogsstemming verder doen oplaaien, wat een toenadering tot een oplossing bemoeilijkt.

Daarom ben ik ook blij dat voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer stelde dat de sancties niet werken. Van der Veer: ‘Ze lokken tegensancties uit, die leiden weer tot ergernis, maar ze lossen nooit iets op. De populariteit van Poetin in Rusland neemt door de sancties ook niet af, die neemt alleen maar toe.’

Van der Veer denkt dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel een diplomatieke oplossing kan bieden voor dit conflict. Merkel is voorstander van een onmiddellijk staakt het vuren. Daarnaast wil ze het politieke stelsel van Oekraïne federaliseren. Zo kunnen de oosterse gebieden meer aansluiting zoeken bij Rusland, terwijl het westelijke deel van Oekraïne meer aansluiting kan zoeken bij de EU.

Het voordeel van deze diplomatieke oplossing is dat geen van de belanghebbenden gezichtsverlies leidt. De grenzen van Oekraïne blijven gewaarborgd, terwijl er mogelijkheden zijn voor het oosten van Oekraïne om meer aansluiting te zoeken bij Rusland.

Bronnen: Trouw & Reuters

‘Britse rapper niet daadwerkelijke beul’

augustus 26th, 2014 door

Dit weekend was je nog een aluhudje als je dit beweerde, maar inmiddels zijn ook experts de mening toegedaan dat de onthoofdingsvideo nep is. Er zit overigens iets tegenstrijdig in hun bevindingen. Ze stellen vast dat (delen) van de video onecht zijn, maar gaan dan wel weer mee met het verhaal dat er daadwerkelijk een onthoofding heeft plaats gevonden.

De in Groot-Brittannië geboren rapper Abdel-Majed Abdel Bary is mogelijk niet de daadwerkelijke beul van journalist James Foley. Forensische analisten die de beelden hebben bestudeerd, vermoeden dat Bary enkel als een soort stroman diende. De daadwerkelijke onthoofding van Foley is in dat geval door iemand anders uitgevoerd.

via ‘Britse rapper niet daadwerkelijke beul’ | Buitenland | Telegraaf.nl.

“Het stikt hier van de Nederlandse vrouwen”

augustus 25th, 2014 door

De Britse krant The Telegraph deed van verslag van de Syrische stad Raqqa, dat volledig in handen is van ISIS. Volgens een inwoner uit de stad “stikt het van de Nederlandse vrouwen” die -vermoedelijk als echtgenote of jihadbruid- zijn afgereisd.

Inside an Isil town: ‘Raqqa is being slaughtered silently’ – Telegraph.

Ondertussen raad ik iedereen ook aan, die zich over de actuele stand van zaken wil informeren om de video van SyrianGirl te bekijken. Daarin stelt ze ongeveer hetzelfde als ondergetekende de voorbije dagen, maar nog veel beter beredeneerd.

Hoe je effectiever kunt leren

augustus 24th, 2014 door

Henryn Roediger, professor in de psychologie, heeft een studie gewijd aan hoe mensen effectiever kunnen leren. Vooral studenten weten hoe makkelijk om lesstof te vergeten. Hele boeken die een dag voor het examen in het korte termijn geheugen zijn gestampt, zijn na een paar weken uit het geheugen gewist.

Veel studenten missen de interesse in bepaalde vakken waardoor men kennis sneller vergeet. Helaas vergeet je ook het overgrote deel van de kennis waar je wel interesse in hebt. Als ik kijk naar mijn boekenkast dan staan er een aantal boeken in waarbij ik het knap zou vinden als ik een samenvatting van meer dan een pagina kon schrijven. Roediger heeft daarom een aantal tips over hoe je kennis effectiever kunt opslaan.

Aantekeningen
Het maken van aantekeningen helpt om veel kennis terug te winnen. Je kunt immers niet alles in een keer onthouden. Het blijkt overigens dat aantekeningen op papier effectiever zijn dan aantekeningen op de computer. Bij het eerste moet je meer moeite doen waardoor de kwaliteit van de aantekeningen verbeterd.

Eigen woorden
Zet de tekst om in je eigen woorden. Zo heb je een makkelijker referentiekader naar de essentie van de lesstof.

Vragen
Enkele kritische vragen stellen over de essentie van de lesstof maakt het makkelijker om deze te onthouden.

Herhaling
Dit advies is minder geschikt voor studenten die een examen willen halen en er geen belang bij hebben om de lesstof te onthouden. In dat geval is het beter om de lesstof massaal in het korte termijn geheugen te stampen. Wil je de lesstof toch langer meedragen? Dan moet je de bovenstaande tips meerdere malen herhalen.

Zie ook: Voor de hand liggende feiten over onderwijs

James Foley vs James Foley

augustus 23rd, 2014 door

Tjah, je kon er al op wachten. Mensen die de onthoofdingsvideo in twijfel trekken. Mij viel op, en ik probeer hier zo feitelijk mogelijk te zijn, dat de man die onthoofd werd, niet leek op James Foley zoals wij hem zouden moeten kennen.

Vooral de kin en jukbeenderen springen daarbij in het oog. Hierbij lijkt een litteken en een moedervlek te ontbreken. Ook klinkt zijn stem anders.

Daarnaast valt op hoe professioneel de video gemaakt is. Zo werden er twee camera’s gebruikt, waaronder één van de zijkant, spreekt Foley zijn tekst-zonder papier heel rustig uit, heeft de onthoofder een zendermicrofoontje in en ontbreken beelden van de eigenlijke onthoofding. Slechts een eindshot van het resultaat is te zien.

Daar staat tegenover dat de familie en vrienden Foley wel herkenden, dat zijn oren wel hetzelfde lijken, dat zijn gezicht mogelijk wat opgezwollen is door zijn twee jaar durende gevangenschap.

Als ik nu lees dat de VS overweegt Syrië aan te vallen, omdat de uitvalsbasis van ISIS in Raqqa ligt waar de video zou zijn opgenomen, dan gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen.

 

 

Onthoofding Foley bewijst leugens, hypocrisie en medeplichtigheid van het Westen

augustus 21st, 2014 door

De wereld kijkt met afschuw naar de video van de onthoofding van James Foley. De Amerikaan, die kon buigen op jarenlange ervaring als oorlogslaggever en al eens eerder in Libië werd ontvoerd, raakte in augustus 2012 vermist, toen hij verslag deed van het conflict in Syrië. Er zijn drie aspecten aan de zaak, die schokkend zijn maar ondergesneeuwd raken door de gruwelijkheid van de daad.

1. De leugens en valse verdachtmakingen

Tot gisteren hield zijn Amerikaanse werkgever GlobalPost vol dat Foley ontvoerd was door het Syrische regeringsleger. Dit terwijl daar geen enkele aanleiding voor bestond. De NRC schrijft daar als volgt over:

Leden van het Vrije Syrische Leger meldden ongeveer een maand na de ontvoering tegenover James Harkin, die voor Vanity Fair een longread schreef over de ontvoeringen van de Amerikaanse journalisten Austin Tice en Foley, dat hij waarschijnlijk door militairen van het Syrische leger werd vastgehouden in het sji’itische dorp Fua, en vervolgens is overgebracht naar Damascus. GlobalPost schreef in mei vorig jaar op basis van ‘betrouwbare bronnen’ dat Foley vastzat in een gevangenis in Damascus van de Syrische luchtmacht, een gevreesde militaire dienst. Mogelijk zat hij daar samen met Austin Tice en met een derde westerse journalist. Wat bracht James Foley naar Syrië, en hoe is hij verdwenen? – nrc.nl.

2. Hypocrisie

Al ruim drie jaar tijd besteden vele bloggers, waaronder ikzelf, aandacht aan het conflict in Syrië waar naar verluid al een kwart miljoen mensen bij zijn omgekomen. In de media is het conflict vaak geschetst als een spontane opstand tegen een wrede dictator. In werkelijkheid betrof het een zorgvuldig georchestreerde opstand, die al jaren in de pijplijn lag. Geen haan kraaide toen Syriers en Irakezen hetzelfde lot ondervonden, maar nu het een Westerse journalist betreft, is de hele wereld geschokt. Op de huissite van MV staat een oud maar o zo actueel ironisch artikel van The Onion deze vorm van selectieve emphatie wordt gehekeld

3. Medeplichtigheid

De groep die uitgerekend verantwoordelijk wordt gehouden voor Foley’s onthoofding, kreeg Westerse steun. Foley werd ontvoerd door de Dawood-brigades, die onderdeel uitmaakten van het Vrij Syrisch leger dat, zoals bekend, Westerse steun geniet. Deze groep sloot zich later aan bij ISIS waarbij Foley als wisselgeld werd gebruikt om te laten zien dat ze van goede wil waren, bericht de International Bussines Times.

James Foley Allegedly Used As Token Of Allegiance By Group That Joined ISIS.

 

 

Hoe was het om voor Ron Paul te werken?

augustus 20th, 2014 door

Norm Singleton, voormalig beleidsmedewerker en werkzaam bij de Campaign for Liberty, geeft in het onderstaande interview weer hoe het was om te werken voor voormalig congreslid Ron Paul.

Een kijkje achter de schermen van het libertarische icoon: de dag na de aanslagen van 11 september besprak Ron en zijn team wat voor gevolgen deze gebeurtenissen zouden hebben met betrekking tot buitenlands beleid, het verlies van privacy en eventuele blowback.

Ook de Republikeinse voorverkiezing van 2008 worden besproken – de verkiezing waarin de populariteit van het libertarische gedachtegoed enorm groeide. Ron Paul werd ineens herkent door mensen op straat, politici vroegen om zijn steun en hij werd uitgenodigd voor populaire televisieprogramma’s.

Ter verdediging van de complotdenker

augustus 20th, 2014 door

De Nederlandse journalist Eric Smit, bekend van zakelijke thrillers als de De Broncode en Nina en oprichter van het financieel blog FTM, heeft weinig op met wat ‘verstandige’ mensen zoal op internet lezen en als “de waarheid” beschouwen. Volgens Smit wordt dit “riool” gevoed door “lieden die met hele en halve waarheden, ongecontroleerde feiten, geruchten en veelal kromme logica de meest bizarre verdichtsels creëren.” Dit nadat hij voorheen dacht dat “het gekkies en aluhoedjes waren die veel met complottheorieën bezig waren, maar dat blijkt al lang niet meer zo te zijn.”

MSM haat – Follow the Money.

Zelf kom ik deze mening vaak tegen. Iedereen die ook maar iets suggereert dat buiten de huidige consensus valt, krijgt de term “complotdenker”, “gekkie”of “aluhoedje” opgespeld door zelfverklaarde vertegenwoordigers van het establishment. De onvolprezen Murray Rothbard heeft in een verleden een lans gebroken voor de complotdenker. Volgens de vader van de libertarische beweging is een complotdenker” een praxeoloog, in de zin dat hij/zij ervan uitgaan dat individuen doelgericht handelen. Dit houdt wij als mens bewust de middelen kiezen om een bepaald doel te bereiken.

Een simpel voorbeeld. Stel dat de invoer van buitenlands staal via quota en heffingen aan banden wordt gelegd. Elke dwaas kan hierbij begrijpen dat lobbyisten van de binnenlandse staalindustrie hiervoor geijverd hebben om buitenlandse concurrenten van de markt te weren. De complotdenker doet eigenlijk niks anders, alleen verlegt deze het onderzoeksgebied naar complexere onderwerpen als openbare aanbestedingen, de banken-bail outs, de creatie van de FED en de Amerikaanse deelname etc.

Iedere keer stelt de complotdenker de belangrijke vraag: wie heeft voordeel van dit besluit? (Cui Bono). Als eenmaal vaststaat dat X en Y van de maatregel profiteren, is de volgende stap om deze hypothese te toetsen door te onderzoeken of er daadwerkelijk gelobbyd of druk is uitgeoefend.

Moeten wij daarom blind alle complotten die er de ronde doen blind geloven? Uiteraard niet, er zijn goede en slechte complotdenkers, net zoals er goede en slechte geschiedschrijvers of doctoren zijn. Slechte complotdenkers toetsen hun hypothese niet verder. Als X en Y van besluit A profiteren, dan veronderstellen ze automatisch dat zij hier ook verantwoordelijk voor zijn. Rothbard gebruikt hierbij het voorbeeld van een Britse journalist die stelde dat Hitler een creatie van buitenlandse mogendheden was omdat als gevolg van zijn beleid Duitsland te gronde werd gericht.

De tweede fout die slechte complotdenkers maken is dat ze van geen ophouden weten. Ze klonteren alle machtsblokken samen in een mega-complot die het totale leven beheerst. In plaats van de machtsblokken afzonderlijk te benaderen en zich ervan te vergewissen dat ze allianties smeden, maar net zo goed in conflict met elkaar kunnen zijn.

Conclusie 

De complotdenker probeert dus de ware motieven van een besluit te achterhalen. Wie geen compotdenker is, gelooft daarentegen eigenlijk dat alle maatregelen van de overheid op adhoc-basis en zonder planning genomen worden. Rest mij de vraag wie hier de ‘gekkie’ is. .

The Conspiracy Theory of History Revisited – Murray N. Rothbard – Mises Daily.

EU legt stofzuigers aan banden

augustus 17th, 2014 door

Vanaf september mogen nieuwe stofzuigers nog hoogstens 1.600 watt vermogen leveren. De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop verwelkomt de Europese richtlijn: ‘Onze tests tonen al langer aan dat een hoog vermogen niet altijd schoner stofzuigt, maar wél altijd meer verbruikt.’ Stofzuigerfabrikanten stellen daarentegen dat consumenten wel degelijk langer zullen moeten stofzuigen voor hetzelfde resultaat.

Is Noo Noo straks ook verboden?

Is Noo Noo straks ook verboden?

Overigens verplicht de EU vanaf september ook een nieuw energielabel voor stofzuigers. Het nieuwe label zal niet alleen de energieklasse weergeven maar ook het geluidsniveau, de stofuitstoot en de doeltreffendheid op het tapijt en harde vloeren – informatie die consumentenorganisaties en fabrikanten al communiceren.

Als we kijken hoeveel het uiteindelijk bespaart qua energiekosten dan komt het neer op een tientje op jaarbasis. Hiervoor heb ik gekeken naar twee stofzuigers van Siemens. Deze stofzuiger is in september illegaal, terwijl deze nog te koop zal zijn. Interessant is dat de stofzuiger die meer energie verbruikt in totaliteit goedkoper is omdat de aanschafprijs fors lager is.

Vanaf september 2017 mogen stofzuigers hoogstens 900 watt leveren. Als dit een negatief effect heeft op de zuigkracht van stofzuigers dan moeten mensen langer stofzuigen, wat de energiebesparing teniet doet. Dit scenario deed zich ook voor toen de EU gloeilampen verbood. Gloeilampen verbruiken meer energie omdat ze ook warmte produceren. Toen deze warmtebron wegviel werd de kachel harder gestookt waardoor deze ‘energiebesparende’ maatregel geen enkel effect had.

Bron: Nieuwsblad

Nomi Prins over de warme band tussen politici en bankiers

augustus 17th, 2014 door

Sinds de ineenstorting van het financiële systeem en de pogingen van de overheden, ondanks verzet van de bevolking, om banken in nood te redden, is bij velen het besef gekomen dat politici slechts loopjongens zijn van bankiers. Nomi Prins, die hoge functies bekleedde bij zowel Goldman Sachs, Bear Stearns, Lehman Brothers als Chase Manhattan en tegenwoordig als journaliste werkzaam is,  onderzocht de relatie tussen het Witte Huis en Wall Street en constateert dat de banden hecht zijn. Via ondermeer snoepreisjes, huwelijken en banen over en weer is een hechte eenheid ontstaan welke al meer dan eeneeuw de Amerikaanse politiek vormgeeft.

All the Presidents’ Bankers – Nomi Prins – YouTube.

Cafe Bastiat 19 aug – Frank Karsten: “Het gaat steeds beter”

augustus 14th, 2014 door

il_fullxfull.330675851-730x514De media, de politiek en allerlei NGO’s zoals Greenpeace geven ons voortdurend het idee dat het steeds slechter gaat met de wereld en dat de mensheid de aarde aan het vernietigen is.

De aarde raakt overbevolkt, bossen verdwijnen, energiebronnen en grondstoffen raken op, dierensoorten sterven uit, de armoede en honger worden groter, klimaatverandering bedreigt de mensheid, et cetera.

Zijn deze doemscenario’s reeël?

Frank Karsten meent dat er juist reden is voor optimisme over de mensheid, onze welvaart en het milieu. Het ging de afgelopen eeuw steeds beter en deze trend zal zich waarschijnlijk doorzetten in de 21ste eeuw.

Over de spreker

Frank Karsten is mede-oprichter van het Mises Instituut Nederland en van Stichting MeerVrijheid. Samen met journalist Karel Beckman schreef hij De Democratie Voorbij, een boek dat inmiddels in 15 talen beschikbaar is.

Waar en wanneer:

Aanvang: 20:00 (inloop 19:30)

Cafe Heffer
Oudebrugsteeg 7
1012 Amsterdam

Aanmelding:

Aanmelden is niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld. Klik hier.

Iedereen is welkom! Neem je vrienden mee!

Gearresteerd bij zes anti-Poetin demonstraties

augustus 13th, 2014 door

Vera Kichanova, journalist en actief bij de Russische Libertarische Partij, heeft een artikel geschreven over de huidige situatie in Rusland.

Eerder dit jaar: ondersteuningsverklaringen inzamelen voor de Russische Libertarische Partij

Eerder dit jaar: ondersteuningsverklaringen inzamelen voor de Russische Libertarische Partij

Oorlogsmisdaden door Oekraïense militairen worden verzonnen terwijl die van de Russische separatisten worden verscholen onder leugens. Ondertussen hebben Westerse sancties de oorlogsstemming doen oplaaien. De goedkeuringscijfers voor Poetin zijn nog nooit zo hoog geweest terwijl er negatiever over het Westen wordt gedacht.

“Het was een gevaarlijke combinatie van propaganda en moderne wapens dat resulteerde in de ramp met vlucht MH17. De separatisten leven in een wereld die gecreëerd is door de beeldvorming van de Russische media, waarbij Oekraïne een apocalyptische oorlog voert en zelfs Russische kinderen kruisigt. Hierbij overdrijf ik niet. Een week voor de vliegramp zond de Russische media een nieuwsitem uit over hoe Oekraïense militairen een drie jarige jongen uit Slaviansk publiekelijk hadden gekruisigd aan een prikbord.”

De inwoners van Slaviansk dan ook geschokt – zoiets had namelijk nooit plaatsgevonden. Het vertrouwen in Rusland heeft bij een groeiend aantal Oost-Oekraïners een flinke deuk opgelopen.

Vera Kichanova stelt dat er een nieuwe wet is aangenomen dat oppositieleden tot wel vijf jaar gevangenisstraf kan geven door te participeren in “illegale demonstraties”. In de woorden van Vera: “Russen zoals ik kunnen tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen wanneer ze demonstreren tegen het vermoorden van onschuldige mensen met onze belastingen.” Ze is zelf al zesmaal gearresteerd voor het participeren aan vreedzame demonstraties.

Bron: Forbes
Zie ook: Alleen Poetin heeft baat bij sancties

Het verloren decennium van de eurozone

augustus 13th, 2014 door

jsblokland_2014-aug.-14Welingelichte Kringen meldt vandaag:

Uit de cijfers van de afgelopen 10 jaar blijkt dat er in het hele decennium per saldo amper economische groei was in de eurozone. Per jaar bedraagt die een schamele 0,17 procent.

Voor wie de historie van de economische groei kent van de afgelopen 50 jaar hoeft dit geen verrassing te zijn. De gemiddelde economische groei van de westerse democratieen daalde in van 1960 tot 2009 van 6,5% per jaar naar 1,4. En is daarna blijven dalen. Niets onverwachts als je de belastingen blijft verhogen en de regeldruk sterk laat toenemen.

economist-slowdown-graph